Råd til personalet på Neo

1.Følg forældrenes udvikling så godt som muligt. Hjælp os med at lære hvordan vi passer og plejer vores barn. Men hjælp os også til at slippe tøjlerne og lade jer tage over når vi har brug for en pause. Nogle gange har vi brug for lidt kærlige skub til at turde at skifte ble på en baby der vejer mindre end en liter mælk, andre gange har vi brug for at iagttage dig gøre det, og hjælpe til på sidelinjen. Alle forældre har et forskelligt tempo og udgangspunkt, og det er derfor en svær opgave at finde ud af hvor i processen forældre er, og hvor meget de skal udfordres.

2. Giv forældrene plads. Opfordr gerne os forældre til at holde fri, gå ud, få sovet/spist, tage hjem, men respekter hvis vi ikke har lyst til at forlade stuen. Det føles mere OK at være væk fra stuen når man er blevet opfordret til det af personalet. Det kan være svært at slippe ansvaret helt, og generelt svært at være væk fra barnet.

Forsøg at give os så meget privatliv som muligt, men vær samtidigt til stede og tilgængelig for os. Det er en balancegang, som jeg tror er udfordrende. Hvis du synes forældrene er svære at læse, så spørg dem om hvad de har brug for.

3. Støt forældrene i at blive eksperter i deres børns behandling. Lad dem derfor komme til orde så meget de ønsker, når der er stuegang. Somme tider kan vi forældre være behjælpelige, da vi opsnapper utrolig meget viden mens vi er indlagt. Vi har dog respekt for at de færreste af os har sundhedsfaglig baggrund, og at det derfor er jer der har den nødvendige erfaring og viden.

4. Lyt til forældrene og deres fornemmelse for hvad barnet fortæller os. De er sammen med deres barn i mange flere timer end personalet er. De udvikler derfor en stor viden om barnets personlighed og bliver eksperter i at læse dets signaler. Spørg gerne forældrene om deres mening. Det giver dem også en følelse af at kunne gøre en forskel. Og det er en utrolig dejlig følelse når man ikke kan hjælpe med at behandle barnet, og kæmper med en følelse af magtesløshed generelt.

5. Engager dig i forældrene, og deres øvrige familie og liv udenfor afdelingen. For de familier der er indlagt på neonatal afdelingen i en lang periode, vil et godt og personligt forhold til personalet, være med til at hjælpe dem igennem de svære dage. Det er nemmere at tale om svære ting med en man har opbygget et tillidsforhold med, og det kan desuden også skabe en humørfyldt stemning på stuen på de mindre tunge dage.

6. Hjælp os undgå konflikter. Hjælp forældrene med at undgå konflikter med besøgende, værelseskammerater og deres familier. Hvis naboens besøgende kommer midt om natten, taler højlydt eller stiller coladåser over alt, så er det en lettelse når personalet tager sig af situationen, så man undgår selv at gøre det. Hvis naboen ikke holder orden eller har styr på hygiejnen på stuen, er hjælp fra personalet kærkomment.

Til personalet på landets neonatal afdelinger: Hver eneste dag er der nogen der tænker på jer og er taknemmelig for jeres indsats. Vi tænker på jer når vi bruger det pusletrick eller den cykle-med-benene teknik som I har lært os. Vi tænker på jer, når vi ser på vores barn og føler den der dybe dybe taknemmelighed som man føler når man har set hvor skrøbeligt livet er. I skal vide at vi alle gerne så jeres arbejdsbyrde halveret, og jeres løn fordoblet. I gør det fantastisk godt. Tak for jer!

Læs også: 10 råd til nybagte forældre til en præmatur baby og 10 råd til pårørende til indlagte på neonatal

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen